Instrucţiuni de montaj

Instrucţiuni de montaj

Punerea în operă a ţiglei metalice RUFSTER şi a celorlalte tipuri de învelitori pentru acoperişuri şi faţade se face cu atenţie, într-o lucrare de precizie normală, efectuată de personal calificat, în condiţiile respectării prevederilor generale din domeniul construcţiilor.

RUFSTER recomandă ca montajul să fie executat de către persoane calificate cu experienţă în domeniul acoperişurilor.

Montarea sistemului de învelitori se face pe baza planului de montaj întocmit de către proiectantul construcţiei.

Şipcuire

Şipcile şi contraşipcile au rolul de a fixa folia anticondens pe astereală şi de a crea suportul pe care mai apoi se montează învelitoarea principală.

Contraşipcile se montează pe fiecare căprior, la distanţă maximă de 80 cm între ele. Şipcile se bat de la streaşină spre coamă, începând cu distanţa de 38 cm faţă de streaşină şi continuând din 35 în 35 cm până la coamă. În cazul ţiglei metalice cu modul de 400 mm, se adaugă câte 5 cm la fiecare distanţă de şipcuire.

La panotarea suprafeţelor acoperişului trebuie avut în vedere sensul natural de scurgere a apei pe învelitoare şi sensul de suprapunere a panourilor. Ţigla metalică se montează pe pante ale acoperişului cuprinse între 14° şi 90°. O pantă mai mică de 14° nu ar permite curgerea naturală a apei pe coală.

Panotaj

Montarea colilor de ţiglă metalică se realizează de la streaşină spre coamă, de la marginea acoperişului, începând de la dreapta spre stânga, intercalând ordinea colilor după cum este prezentat în schiţa alăturată.

Colile de ţiglă metalică RUFSTER se suprapun în lungime minim 30 mm. În acest fel se reduce suprafaţa de material achiziţionat păstrându-se, în acelaşi timp, suprapunerile optime pentru un acoperiş cu îmbinări rezistente.

Fixare

Montajul colilor de ţiglă metalică se realizează cu ajutorul şuruburilor autoforante prevăzute cu garnitură din EPDM, ale căror capete au aceeaşi culoare ca învelitoarea. Fixarea pe şipci se face cu şuruburi de 4,8 x 35 mm. Se fixează din două în două şipci (la fiecare două ondule) rezultând 8 şuruburi/mp.

La îmbinarea colilor şi montajul elementelor profilate se folosesc şuruburi de 4,8 x 25 mm, folosinde-se câte 2 – 4 şuruburi/ml, în funcţie de zonele de îmbinare. Se recomandă folosirea maşinilor de înşurubat electrice pentru o fixare mai facilă a colilor.

Sistemele de învelitori RUFSTER au nevoie de o verificare periodică constând în curăţarea suprafeţelor de sedimente sau diverse depuneri care ar putea afecta straturile de protecţie ale materialelor şi asigurarea scurgerii libere a apei pluviale prin desfundarea şi curăţarea jgheaburilor sau a gurilor de scurgere.

Eventualele zgârieturi superficiale se pot repara cu vopsea de retuş.

Prelucrarea colilor şi a elementelor din tablă

Colile de ţiglă metalică sunt debitate în fabrică la dimensiunea solicitată insă sunt situaţii in care acestea trebuie tăiate la faţa locului de către montator.

Tăierea se realizează la sol cu scule care nu incălzesc materialul. Se poate folosi foarfeca de mână sau freza manuală, decupănd coala după o linie trasată.

Tabla nu se taie cu flexul !

Discul abraziv incălzeşte otelul şi distruge straturile de protectie iar scânteile afectează stratul de vopsea. Defectele cauzate nu sunt acoperite de Garanţie !

Ai nevoie de alte
informatii?

Echipa noastră de vânzări este pregătită să-ţi ofere mai multe detalii